Izvještaj CroRhythm 2016

izvještaj

17. simpozij o aritmijama i elektrostimulaciji srca, pod nazivom CroRhythm 2016, održan je ove godine u Opatiji 29. i 30. travnja 2016. u organizaciji Radne skupine za aritmije i elektrostimulaciju srca Hrvatskog kardiološkog društva.

Simpozij je prvi put održan kao dvodnevno događanje sa sudjelovanjem 420 sudionika, među kojima su prednjačili kardiolozi, no zastupljeni su bili i anesteziolozi, neurolozi, opći internisti, liječnici obiteljske medicine, specijalisti hitne medicine te specijalizanti različitih specijalizacija.

Simpozij se bazirao na aktualnim temama iz aritmologije: ablacijsko liječenje fibrilacije atrija – novosti, nove mogućnosti i koristi/rizici metoda liječenj, liječenje ventrikulskih tahikardija, zatim temama iz elektrostimulacije s naglaskom na resinronizacijsku terapiju s osobitim osvrtom na stajališta ehokardiografije i elektrofiziologije, ali i na svim zanimljivim novostima na području antikoagulantne terapije. Također su na jako zanimljiv i vrlo pristupačan i sažet način prikazane novosti iz  smjernica objavljenih 2015 godine.

Ovaj simpozij je imao veliki broj stranih predavača, među kojima su bili M. Kuhne, C. Stricherling iz Švicarske,  L. Geller, te B. Merkely iz Mađarske, zatim iz Njemačke T. Deneke i C. Piorkowski) kao i G Milašinović iz Srbije. Posebnu pažnju su privukli kolege iz SAD-a W. Saliba i O. Wazni, točnije iz Clevelend Clinic Foundation, svojim osobito maštovitim i poučnim, „pro et contra“ diskusijama.

Činjenica da je simpozij pretvoren u dvodnevno događanje je naišla na odobravanje svih okupljenih ponajprije zbog mogućnosti prikazivanja većeg broja tema od interesa okupljenih, kao i lakšeg odnosno opuštenijeg praćenja predavanja. Naravno bilo je i vremena za neformalna druženja što je također iznimna vrijednost ovog simpozija.

Paralelno je održan i prvi sastanak kardioloških medicinskih sestara o aritmijama i elektrostimulaciji srca s prigodnim novostima iz aritmologije, te prikazima slučaja iz svakodnevne sestrinske prakse u aritmologiji. Sastanku je prisustvovalo 70 medicisnkih sestara.

Koristim priliku da se zahvalim svim sudionicima simpozija i najavim slijedeći simpozij koji će se održati 2018 godine.

 Doc.dr.sc. Šime Manola, dr.med.

CroRhythm 2018